Constructii in panta
Un proiect corect incepe cu intelegerea amplasamentului.
Deoarece vorbim despre arhitectura montana e aproape evident ca avem de-a face cu terenuri in panta, mai mult sau mai putin abrupte. Aparitia demisolului, mai mult sau mai putin ingropat, are si aspecte negative dar si aspecte pozitive.
Cel mai mare dezavantaj este dat de costurile mai ridicate pentru construirea acestui nivel, datorat diafragmelor din beton armat si a sistemelor de hidroizolatii si drenaj.Chiar daca un teren in panta ne poate descuraja la inceput exista si avantaje, acestea constand in principal in obtinerea unei constructii cu valoare estetica ridicata si un plus de spatiu util pentru utilizatorii acestui spatiu.
“No house should ever be on any hill … It should be of the hill, belonging to it, so hill and house could live together each the happier for the other.” Aceasta idee a lui Frank Lloyd Wright continua sa ghideze multi arhitectiin provocarea de a proiecta si construi pe un teren in panta. Asadar, scopul este sa asezi casa in armonie cu peisajul inconjurator si ca parte integranta a acestuia si nu ca o dominanta scoasa din context.
Un lucru este sigur cand vine vorba de acest tip de constructii…panta in sine ne inspira in realizarea conceptului.