Ce inseamna o casa moderna

  • Absenta aproape totala a ornamentelor. Cornisele sau mulurile decorative si aranjamentele elaborate sunt eliminate sau drastic simplificate, oferind un aspect estetic curat in care materialele se intrepatrund prin rosturi simple si bine executate.
  • Utilizarea materialelor si sistemelor moderne. Se folosesc coloane de otel sau blocuri de beton ca elemente de finisaj, ferme lungi de otel permit obtinerea unor spatii deschise, fara coloane. Sisteme de incalzire cu radiatii sporesc confortul locatarilor.
  • Utilizarea materialelor traditionale intr-o noua maniera. Materiale precum lemnul, caramida sau piatra sunt utilizate intr-o maniera simplificata care reflecta o estetica moderna. Clasica sindrila este inlocuita de lambriu simplu, montat vertical, din bucati largi si netede. Elementele din piatra sau caramida sunt simple, in forme rectilinii.
  • Accentul pus pe formele rectangulare, in linii orizontale si verticale. In general casele au forme de cuburi, izolate sau legate intre ele. Materialele sunt adesea utilizate in planuri bine definite, iar elementele verticale se juxtapun celor orizontale pentru a crea un efect vizibil.
  • Acoperis plat, orizontal si jos, cu accent pe planuri orizontale. Casele moderne sunt in general amplasate pe terenuri intinse. De aceea, multe dintre ele, dar nu toate, se desfasoara pe un singur etaj si prezinta multe meandre.
  • Accentul pe naturaletea materialelor. Lemnul este adesea baituit si nu vopsit, tocmai pentru a evidentia caracterul sau natural. In multe situatii si lemnul folosit la interior este baituit, pentru a nu ascunde textura si caracterul nobil lemnului.
  • Relatia dintre spatiile interioare si cele exterioare. Utilizarea suprafetelor largi vitrate aduc o parte din spatiul exterior in casa, beneficiind astfel de imagini impresionante si de peisaje naturale.
  • Accentul pe continuitatea spatiilor interioare. Spatiile de locuit nu mai sunt despartite de pereti, usi sau holuri. Linvingul, bucataria si spatiul destinat servirii mesei au tendinta de a se uni ca parte a unui spatiu interior continuu, creand astfel un mod de viata mai familiar si mai relaxat.
  • Folosirea generoasa a spatiilor vitrate si a luminii naturale. Ferestrele nu mai sunt doar deschideri catre exterior, ci largi intinderi de sticla, de la podea pana in tavan, oferind imagini spectaculoase si lasand lumina naturala sa patrunda adanc in interiorul casei.
  • Utilizarea luminii soarelui si a umbrelor pentru a accentua confortul. Cele mai bune case moderne sunt eficiente. Ele sunt concepute pentru a profita de fortele naturii, oferind incalzire de la soare pe timp de iarna, in timp ce proeminente mari si deschideri in interior ofera umbra pentru a mentina casa racoroasa pe timp de vara.